Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Czarna herbata to jeden z najpopularniejszych gorących napojów goszczących w polskich domach. Jednak tylko dobrej jakości gatunki pozwalają poczuć ich wyjątkowy aromat oraz głęboki smak. Według legend ich historia sięga nawet 2737 r. p.n.e., a parzenie i picie naparu w wielu krajach stało się odświętnym rytuałem. W naszym sklepie przygotowaliśmy herbaty czarne liściaste cenione przez koneserów. Są to najlepsze gatunki o bogatych walorach smakowych i cennych właściwościach prozdrowotnych. Polecamy m.in. herbaty Assam, Black Gold Screw, Black Needle, Ceylon, Five o'clock, English Breakfast, Golden Spiral Black, Golden Monkey, Keemum, Kenya Itumbe Lapsang Souchong, Nepal Mist Valley Tipy, Rwanda. Poznaj najlepsze czarne herbaty liściaste od Ambasady Herbaty i przekonaj się, że ich smak nie ma sobie równych.
Jak powstaje czarna herbata liściasta?
Herbaty czarne liściaste powstają z liści i delikatnych łodyżek krzewu Camellia sinensis. Surowiec pozyskuje się z odmiany chińskiej uprawianej nie tylko w Chinach, ale także w Japonii czy Tybecie oraz z assamskiej rosnącej w Indiach, Birmie oraz na Półwyspie Indochińskim. Proces powstawania obejmuje zbiór świeżych liści (najczęściej ręczny). Następnie poddaje się je więdnięciu i skręcaniu. Kolejnym etapem jest fermentacja – przemiany enzymatyczne, których celem jest utlenienie polifenoli katechinowych. Dopiero tak przygotowany surowiec jest suszony, a następnie pakowany.
Czarne herbaty – skład
Przeprowadzone badania potwierdziły, że dobrej jakości czarna herbata liściasta zawiera około 300 substancji aktywnych. Są to m.in.:
- polifenole – głównie garbniki (flawonoidy, tanina, rutyna, katechiny, saponiny, kwercetyna),
- alkaloidy purynowe – teina, teofilina,
- związki białkowe (w tym wolne aminokwasy i enzymy),
- witaminy – A, B1, B2, C, K, PP,
- minerały – cynk, wapń, potas (niewielkie ilości w filiżance gotowej herbaty),
- węglowodany,
- kwasy organiczne – jabłkowy, bursztynowy, szczawiowy.
Czarna herbata – która najlepsza?
Poszczególne produkty różnią się intensywnością smaku i aromatu. W dużej mierze wpływa na nie odmiana gatunku krzewu Camellia, lokalizacja plantacji i związane z obszarem warunki pogodowe oraz sposób zbierania i przetwarzania liści. Nie bez wpływu na smak i aromat jest także pora zbiorów. Więcej olejków eterycznych znajduje się w młodych liściach, dlatego zbierane wcześniej pozwalają wytworzyć czarną herbatę o bogatszych nutach smakowych. Młode liście zawierają również mniej garbników, dlatego takie herbaty są mniej gorzkie.
Wybór konkretnego gatunku czarnej herbaty warto dopasować do własnych preferencji smakowych. Dla jednych smaczniejsze są gatunki pozwalające zyskać napar o łagodnym smaku, inni cenią napoje bardziej intensywne. Mocnym aromatem z drobiną cierpkości charakteryzują się liście pozyskane z krzewu Camellia Assamica, który najczęściej uprawiany jest w Indyjskim regionie Assam.
Dlaczego warto wybrać czarne herbaty liściaste?
Czarne herbaty liściaste pozwalają uzyskać napar, który nie tylko jest smaczniejszy, ale i wykazuje wiele cennych właściwości zdrowotnych. Mieszanki są wytwarzane ze starannie zbieranych liści, które następnie podlegają obróbce w procesie przeprowadzanym według ściśle określonych procedur. Na ich wyjątkowy aromat i intensywny smak wpływa nie tylko miejsce, w którym rosną, ale także pogoda (za optymalne uznaje się obszary o średnich rocznych temp. od 10 do 30 stopni C) oraz sposób zbierania (najlepsze gatunki są wytwarzane z liści zbieranych ręcznie).
Jakość herbat liściastych jest wyższa niż ekspresowych, ponieważ te ostanie produkuje się z pyłu, który pozostaje z produkcji tych pierwszych. Do torebek trafiają zmielone liści, które często pozbawione są już naturalnego aromatu oraz cennych składników aktywnych.
Na co pomaga picie czarnej herbaty?
Bardzo bogaty skład sprawia, że herbaty czarne liściaste wykazują szereg korzystnych właściwości. Picie czarnej herbaty zmniejsza zmęczenie i senność, pobudza oraz poprawia procesy myślowe i nastrój. Działanie pobudzające napar zawdzięcza teinie (związek z grupy alkaloidów purynowych), która wpływa na układ nerwowy, wzmacnia akcję serca i wentylację płuc.
Alkaloidy działają lekko moczopędnie. Czarna herbata pomaga regulować nawodnienie organizmu. Polifenole chronią komórki przed niekorzystnym oddziaływaniem wolnych rodników. Dodatkowo wykazują działanie przeciwzapalne i wspierają pracę naturalnego układu odpornościowego organizmu. Zmniejszanie stężenia cholesterolu we krwi sprawia, że regularne picie czarnej herbaty liściastej obniża ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy typu 2.
Warto podkreślić, że czarna herbata bez dodatków nie zawiera kalorii, dlatego jej picie jest zalecane osobom będącym na diecie. Korzystnie wpływa na trawienie, dlatego po filiżankę naparu warto sięgnąć po spożyciu ciężkostrawnego posiłku. Mocna czarna herbata zawiera dużo garbników, które korzystnie działają na błonę śluzową jelit i żołądka. Taki napój często zalecany jest przy zaburzeniach trawiennych, zatruciach, biegunkach i bólach brzucha.
Ile można pić czarnej herbaty dziennie?
Wszystkie herbaty czarne liściaste zawierają pobudzającą kofeinę (teinę). Takie napoje należy pić z umiarem. Przyjmuje się, że dziennie nie należy pić więcej niż 3-5 szklanek czarnej herbaty.
Co dodać do czarnej herbaty?
Czarne herbaty mają intensywny smak, który wiele osób próbuje urozmaicić. Wcale nie musisz jednak dodawać do filiżanki białego cukru, który jest kaloryczny i nie ma właściwości odżywczych. W jego miejsce doskonale sprawdzą się naturalne dodatki, które nie tylko urozmaicą smak, ale i dostarczą dodatkowych witamin, minerałów oraz innych składników.
Do filiżanki z zaparzoną czarną herbatą możesz dodać np.:
- cytrynę – jest bogata w witaminę C i flawonoidy,
- pomarańczę – zawiera witaminę C, A, B1 i B12 oraz terpentyny o działaniu antywirusowym i bakteriobójczym,
- czarne jagody – są bogate w garbniki działające przeciwzapalnie i bakteriobójczo,
- jeżyny lub czarne porzeczki – rozgrzewają i działają przeciwgorączkowo,
- imbir – działa rozgrzewająco i doskonale sprawdza się przy infekcjach górnych dróg oddechowych (przyprawa ta bywa nazywana naturalną aspiryną),
- cynamon – wzmacnia odporność i nadaje herbacie wyjątkowego aromatu,
- goździki – przyprawa bogata w eugenol, który działa przeciwbólowo i zmniejsza aktywność enzymów powodujących stany zapalne organizmu,
- miód lipowy – działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo.
Herbaty czarne liściaste – oferta sklepu Ambasada Herbaty
Ambasada Herbaty to sklep internetowy oferujący herbaty czarne liściaste pochodzące z najdalszych zakątków świata. Kupisz u nas pełne aromatu herbaty z Chin, Indii, Sri Lanki, Indonezji, Japonii, Wietnamu, Nepalu czy nawet afrykańskiej Kenii i Rwandy. Coś dla siebie znajdą zarówno miłośnicy bardziej delikatnych i wysublimowanych aromatów, jak i koneserzy ceniący sobie intensywny napar o lekko gorzkawym posmaku. Wszystkie produkty dokładnie opisujemy i podpowiadamy, jak je przygotować. Podajemy temperaturę i czas parzenia potrzebne do wydobycia z mi liści maksimum smaku i zapachu.
Bogactwo gatunków pozwoli Ci dobrać herbatę idealnie dopasowaną do swojego gustu, a wysoka jakość produktów i estetyczne opakowania sprawiają, że nasze czarne herbaty liściaste doskonale sprawdzają się na prezent. Sprawdź!