
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Dobra kawa ziarnista powstaje w drodze procesu palenia. By kawy ziarniste nabrały charakterystycznej czarnej barwy, szczególnego smaku i aromatu, wyselekcjonowane zielone ziarna kawowca są poddawane działaniu wysokiej temperatury, wypalanie ciemne powoduje obniżenie zawartości kofeiny, wpływa na smak zdecydowany, mocny, pojawia się również gorycz ale za to zanika kwasowość.
Kawy wypalane jasno posiadają dużą zawartość kofeiny ich wyższa kwasowość jest bardziej wyczuwalna.
Na to czy kawa będzie nam smakowała wpływ ma wiele czynników, przede wszystkim odmiana kawy, dobrze wszystkim znane Arabica szlachetniejsza z mniejszą ilością goryczy oraz Robusta mocna, intensywna zawierająca więcej kofeiny, mieszanki z jej dodatkiem najlepiej sprawdzą się do sporządzenia porannej kawy.
Wpływ na smak naszej kawy ma niewątpliwie sposób, metoda jej przyrządzenia. Na opakowaniach kaw znajdują się informacje do jakiej metody parzenia najlepiej nadaje się dana mieszanka.