Zielona herbata słynie ze swoich właściwości zdrowotnych i niepowtarzalnych walorów smakowych. Wyróżnia się delikatnym smakiem i wyjątkowym aromatem, a jej parzenie i picie w krajach Dalekiego Wschodu (m.in. w Japonii) uchodzi za prawdziwy rytuał. Regularne picie naparu zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego oraz niektórych nowotworów.  Zielona herbata wspomaga również odchudzanie. Badania naukowe udowodniły, że jej spożycie przyspiesza spalanie kalorii, poprawia tolerancję glukozy i wrażliwość na insulinę. W Ambasadzie Herbaty przygotowaliśmy starannie wyselekcjonowane herbaty zielone prosto z Chin i innych najdalszych zakątków świata. Wśród nich znajdziesz m.in. herbaty Matcha, Bancha, Dragon Pearl – Long Zhu, Golden Spiral Green, Green Snail, Liu An Gua Pian, Sencha, Genmaicha z prażonymi ziarenkami brązowego ryżu czy jaśminową. Poznaj najlepsze gatunki herbat oraz ich walory smakowe i dobierz gatunek najlepiej dopasowany do swojego gustu lub na prezent dla bliskiej Ci osoby.

 

Bancha Bancha
Cena:

9,10 zł

Cena netto: 7,40 zł

zobacz więcej
Dragon Pearl - Long Zhu Dragon Pearl - Long Zhu
Cena:

17,50 zł

Cena netto: 14,23 zł

zobacz więcej
Golden Spiral Green Golden Spiral Green
Cena:

10,50 zł

Cena netto: 8,54 zł

zobacz więcej
Green Snail Green Snail
Cena:

15,00 zł

Cena netto: 12,20 zł

zobacz więcej
Gunpowder Gunpowder
Cena:

9,20 zł

Cena netto: 7,48 zł

zobacz więcej
Gunpowder AAA Gunpowder AAA
Cena:

9,10 zł

Cena netto: 7,40 zł

zobacz więcej
Gyokuro Jade Dew Gyokuro Jade Dew
Cena:

12,00 zł

Cena netto: 9,76 zł

zobacz więcej
Jade Eyse Jaśminowa Jade Eyse Jaśminowa
Cena:

26,00 zł

Cena netto: 21,14 zł

zobacz więcej
Jaśminowa Jaśminowa
Cena:

9,10 zł

Cena netto: 7,40 zł

zobacz więcej

Zielona herbata – z czego jest wytwarzana?

Zielone herbaty są wytarzane z liści herbaty chińskiej (Camellia sinensis). Gatunek ten wywodzi się z południowych Chin, ale obecnie uprawiany jest także w  Japonii, Indiach i na Tajwanie oraz w niektórych krajach Ameryki Południowej i Afryki. Jej cechą charakterystyczną jest sposób produkcji. Świeże liście herbaty chińskiej nie są poddawane fermentacji, ale utlenianiu (krótkiej oksydacji). Taki proces obróbki pozwala zachować w herbacie bardzo dużo cennych składników aktywnych.

Herbaty zielone – skład

Krótki proces obróbki pozwala zachować w suszonych liściach liczne składniki aktywne (około 4000 różnych związków bioaktywnych). Herbaty zielone zawierają m.in.:

  • flawonoidy i katechiny – jednym z najbardziej aktywnych jest przeciwutleniacz EGCG (3-galusan epigalokatechiny). Jest on 100 razy silniejszy w działaniu od witaminy C i 25 razy od witaminy E,
  • garbniki,
  • taniny,
  • kofeinę,
  • witaminę A, B1, B2 i B3, E oraz C,
  • minerały – potas, wapń, fosfor, cynk, selen, magnez i miedź,
  • aminokwasy – teaninę, serynę, argininę, alaninę.

Jakie są właściwości zdrowotne zielonej herbaty?

Zielone herbaty słyną ze swoich właściwości prozdrowotnych, które zawdzięczają zawartym w nich składnikom aktywnym. Katechiny działają przeciwutleniająco, przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie, zapobiegają zlepianiu się płytek krwi oraz regulują poziom lipidów. Właściwości te są niezwykle cenne przede wszystkim u osób już cierpiących na choroby układu krążenia oraz będących w grupie podniesionego ryzyka. Regularne picie zielonej herbaty zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego, frakcji LDL i trójglicerydów oraz zapobiega stanom zapalnym w ściankach naczynek krwionośnych. To chroni przed zmianami miażdżycowymi. Zmniejszanie agregacji płytek krwi obniża ryzyko zawałów serca, udarów mózgu oraz zakrzepicy. Katechiny obniżają również skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi, które jest jednym z czynników chorób sercowo-naczyniowych.

Katechiny wykazują bardzo silne działanie antyoksydacyjne. Chronią one DNA, lipidy i białka przed rozwojem niektórych nowotworów (m.in. trzustki, żołądka i okrężnicy). Polifenole zapobiegają degradacji skóry pod wpływem promieniowania UV, którego nadmiar jest jednym z czynników rozwoju nowotworów skóry.

Zielone herbaty wykazują właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Zawarte w nich polifenole przenikają do tkanki nerwowej oraz hamują tworzenie się złogów proteinowych, które odpowiadają za wiele chorób neurologicznych. Udowodniono, że regularne picie zielonej herbaty może zapobiegać m.in. chorobie Alzheimera.

Związki aktywne zawarte w zielonej herbacie zwiększają wrażliwość komórek na insulinę i obniżają poziom glukozy we krwi. Właściwości te mają duże znaczenie w profilaktyce i zapobieganiu cukrzycy.

Na co pomaga picie zielonej herbaty?

Regularne picie zielonej herbaty pomaga zapobiegać rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego, zmniejsza ryzyko zawału serca, udaru mózgu oraz nadciśnienia tętniczego. Flawonole działają przeciwzakrzepowo i przeciwmiażdżycowo, a katechiny i polifenowe zapobiegają niektórym nowotworom.

Picie zielonej herbaty pomaga również w odchudzaniu. Napar z liści Camellia sinensis oczyszcza organizm z toksyn i obniża poziom cukru we krwi. Katechiny wpływają na zahamowanie mnożenia się komórek tłuszczowych i zmniejszają wchłanianie glukozy. U osób pijących zieloną herbatę (przy jednoczesnym zbilansowaniu diety i aktywności fizycznej) obserwuje się obniżenie wskaźnika BMI.

Jak parzyć zieloną herbatę?

Wybrałeś herbaty zielone z naszej oferty i chcesz wydobyć z nich jak najwięcej walorów smakowych? Zależy Ci, aby napar zachował maksimum właściwości zdrowotnych, a jednocześnie miał wyjątkowy aromat? Ważny jest sposób parzenia. Nie zalewaj listków wrzątkiem. Dla zielonej herbaty zaleca się temperaturę od 60 do 90 stopni C. Jest ona zróżnicowana dla poszczególnych gatunków – w Ambasadzie Herbaty podajemy dokładną temperaturę i czas parzenia w opisie każdej herbaty dostępnej w naszej ofercie.

Napar parzony do 2-3 minut działa pobudzająco, a zaparzany dłużej (4-5 minut) – relaksująco.

Co można dodać do zielonej herbaty?

Herbaty zielone wykazują cenne właściwości zdrowotne. Mają one jednak charakterystyczny aromat i smak (dłużej parzone liście mogą być nawet lekko gorzkie), który nie każdemu odpowiada. Możesz jednak wzbogacić je ulubionymi dodatkami.

Do filiżanki zielonej herbaty możesz dodać np.:

  • imbir – zyskasz napar o działaniu rozgrzewającym i pobudzającym,
  • cytrynę, miód i imbir – napój idealny na przeziębienie,
  • pomarańcze, goździki i imbir – taki aromat pozwoli Ci poczuć świąteczny klimat,
  • imbir i limonkę – limonka jest delikatniejsza i słodsza niż cytryna, dlatego pozwoli Ci przyrządzić rozgrzewający napój subtelniejszy w smaku.

Herbaty zielone na prezent

Zielone herbaty dostępne w naszej ofercie doskonale sprawdzą się na prezent. To uniwersalny i smaczny upominek, który możesz wręczyć bliskim na urodziny, imieniny, rocznicę, Gwiazdkę, Dzień Matki lub Dzień Babci oraz wiele innych okazji. Świetnie sprawdzą się także w roli prezentu dla współpracowników czy jako forma podziękowania za drobną przysługę. Możesz podarować je pojedynczo, w zestawie po kilka opakowań czy np. w towarzystwie ulubionych słodyczy lub kwiatów.

Zielone herbaty – gdzie kupić?

Dobrej jakości herbaty zielone pozwolą Ci przygotować aromatyczny napar o bogatych właściwościach prozdrowotnych. Mieszanki kupuj w sprawdzonych miejscach, aby mieć gwarancję, że są przygotowane na bazie naturalnych liści z herbaty chińskiej i bez dodatku sztucznych składników. W Ambasadzie Herbaty znajdziesz starannie wyselekcjonowane zielone herbaty liściaste i sproszkowane (np. Matcha) czy ręcznie zwijane pączki (Long Zhu Jaśminowa), które sprowadzamy z najdalszych zakątków świata. Szeroki wybór gatunków pozwoli Ci dobrać herbatę idealnie dopasowaną do swojego gustu. Oryginalne opakowania mają wagę 50 g, ale możesz zamówić także większe herbaty (250 g, 500g, 1000 g), które pakujemy w torebki aluminiowe.

Sprawdź nasze propozycje, wypróbuj różne smaki i aromaty. Znajdź zieloną herbatę, która najlepiej podbije Twoje kubki smakowe i stwórz swój własny rytuał jej picia.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl