
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kolendra ziarno

KOLENDRA ZIARNO - Kolendra to przyprawa znana już od tysiącleci, bowiem stosowana była do potraw przyrządzanych przez starożytnych Rzymian i Greków. Jej zakorzenienie w europejskiej kuchni staje się oczywiste, jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że jej naturalnym miejscem występowania są okolice Morza Egejskiego. Dobrze pasuje do kurczaka, ryby, awokado… Pamiętajmy, że świeża kolendra (jak większość ziół) traci kolor i smak przy długim gotowaniu, dlatego dodawajmy ją do potraw na końcu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cynamon mielony

CYNAMON MIELONY - Cynamon kojarzy się z szarlotką, grzanym winem i świętami Bożego Narodzenia. Cynamon znajdzie zastosowanie jako dodatek do ciast i deserów. Ponadto zawiera antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki, odpowiadające za procesy starzenia. Podobnie jak odmiana chińska, cynamon cejloński obniża poziom cholesterolu, łagodzi chrypę i kaszel oraz wspomaga trawienie, ułatwiając zachowanie szczupłej sylwetki. Jest to jedyna odmiana Cinnamomum Verum czyli cynamon prawdziwy, która rośnie w Sri Lance.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Pieprz czarny mielony

PIEPRZ CZARNY MIELONY - Pieprz czarny mielony jest przyprawą wszechstronnie stosowaną do mięs, zup, sosów, bulionów, marynat, a także serów. Dzięki niemu codziennie przygotowywane posiłki nabierają pożądanego, lekko ostrego posmaku i aromatu. Uprawiany w wielu miejscach, zwłaszcza w rejonie tropikalnym. Jest uniwersalną przyprawą używaną w każdej kuchni świata. Ma lekko palący smak i intrygujący zapach.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Kurkuma

KURKUMA - Jest rośliną z rodziny imbirowatych i występuje w ok. 70 gatunkach na terenie m.in. Indii i Australii.Kurkuma to starożytna przyprawa, której używają Hindusi do swych religijnych rytuałów i barwienia świętych szat. Bywa nazywana też żółtym korzeniem.Z kurkumy powstaje barwnik, nazywany kurkuminą. Stosuje się go do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie.
Kurkumy używa się do przyprawiania sosów i potraw z drobiu. Głównym jej producentem są Indie. Uprawia się ją także w Indonezji, Chinach, Bangladeszu, w Ameryce Południowej i na wyspach Morza Karaibskiego.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Lubczyk

LUBCZYK - członek rodziny pietruszki o silnym aromatycznym zapachu i charakterystycznym smaku. Szeroko wykorzystywany jako roślina lecznicza w XIV wieku. Obecnie stosowany w Europie i południowo-zachodniej Azji. lubczyk można stosować w sałatkach, zupach i bulionach, jako przyprawę, ale również, jako składnik aromatyzujący w napojach i alkoholu. Lubczyk wspomaga trawienie i polecany przy dolegliwościach żołądkowych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Czosnek granulowany

CZOSNEK GRANULOWANY - Czosnek (Allium sativum L.) to roślina cebulowa z rodziny liliowatych . Za ojczyznę czosnku uważa się Azję , był używany jako przyprawa już 3 tysiące lat temu , skąd jego uprawy rozpowszechniły się w antycznym Rzymie. Czosnek jest stosowany we wszystkich kuchniach świata.
W polskiej kuchni używa się go do przyprawiania mięs, kiełbas, wędlin, zup oraz sosów.
Zależnie od osobistych preferencji, stosujemy mniejsze, lub większe ilości czosnku.
Czosnek sprawia, że potrawy mają mocny zapach i smak.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Papryka słodka

PAPRYKA WĘDZONA SŁODKA - Papryka słodka może być używana w kuchni wszechstronnie – do potraw mięsnych, sosów, twarogów, wędlin, sałatek, potraw z ryb, ryżu i drobiu. Jest wyjątkowa ze względu na jednocześnie ostry i słodki smak. Papryka (capsicum annuum) to roślina z rodziny psiankowatych, która dzięki swoim właściwościom i wartościom odżywczym znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie naturalnej Ameryki Środkowej i Południowej już 6000 lat temu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Papryka ostra

PAPRYKA OSTRA - Papryka ostra to warzywo, którego nie może zbraknąć w kuchni miłośnika pikantnych potraw. Można dodawać ją do sosów, dań rybnych, gulaszu czy warzyw, a także wykorzystać do przygotowywania przypraw i marynowania.Papryka (capsicum annuum) to roślina z rodziny psiankowatych, która dzięki swoim właściwościom i wartościom odżywczym znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie naturalnej Ameryki Środkowej i Południowej już 6000 lat temu
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Pieprz czarny ziarnisty

PIEPRZ CZARNY ZIARNISTY - Pieprz czarny ziarnisty jest przyprawą wszechstronnie stosowaną do mięs, zup, sosów, bulionów, marynat, a także serów. Dzięki niemu codziennie przygotowywane posiłki nabierają pożądanego, lekko ostrego posmaku i aromatu. Uprawiany w wielu miejscach, zwłaszcza w rejonie tropikalnym. Jest uniwersalną przyprawą używaną w każdej kuchni świata. Ma lekko palący smak i intrygujący zapach.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny