Cynamon Cejloński Mielony Organiczny

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 10,50 zł 10.50
Cena netto: 8,54 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

CYNAMON CEJLOŃSKI MIELONY ORGANICZNY 50G

 Prawdziwy cynamon pochodzi z Cejlonu

Najważniejsza cecha naszego Cynamonu jako jedyny produkt w Polsce , który został zapakowany na Sri Lanka.

Cynamon cejloński Prawdziwy cynamon pochodzi ze Sri Lanki i zawsze był poszukiwanym 
towarem w świecie handlu i przypraw. Zawiera ponad 80 składników chemicznych.
Aldehyd cynamonowy jest najważniejszym składnikiem, który można znaleźć w jego korze.
Ze względu na wysoką jakość i unikalny skład chemiczny cynamon cejloński jest stosunkowo drogi Cynamon cejloński ma jaśniejszy brąz w porównaniu z cynamonem kasja. Prawdziwą uprawą i
przetwórstwem cynamonu na Sri Lance zajmują się głównie drobni rolnicy. Produkcja handlowa odmiany rozpoczyna się 3-4 lata po posadzeniu.
Gdy nadejdzie odpowiedni czas, łodygi są usuwane i wykorzystywane do przygotowania olejku
cynamonowego do destylacji. Kawałki kory są następnie usuwane i umieszczane jeden w drugim,
tworząc cejlońskie pióra cynamonu. Na Sri Lance obieranie i przetwarzanie cynamonu cejlońskiego odbywa się głównie ręcznie przy
użyciu tradycyjnej wiedzy i narzędzi, unikalnych dla tego kraju. Terroir i tradycyjna metoda obierania dodają wyjątkowego smaku cynamonowi cejlońskiemu,
ale najważniejszą cechą cynamonu cejlońskiego jest brak wysokiego poziomu kumaryny
w cynamonie cejlońskim. Podczas gdy kumaryna zapewnia cynamonowi właściwości przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe,
przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe,
przeciwnadciśnieniowe, przeciwgruźlicze, przeciwdrgawkowe, przeciwadipogenne,
przeciwhiperglikemiczne, przeciwutleniające i neuroprotekcyjne cynamonowi,
spożywanie dużych ilości kumaryny może prowadzić do toksyczności wobec komórek Clary
guzy w płucach i wątrobie. Jednak między Cejlonem a cynamonem Cassia, Cejlon ma najniższą ilość kumaryny,
wynoszącą zaledwie 0,004% lub 250 razy mniej.
Cynamon cejloński pochodzi z Sri Lanki, ale obecnie jest uprawiany na Seszelach,
Madagaskarze i północno-zachodnich Indiach, ale 80% światowego popytu na cynamon cejloński
jest zaspokajanyprzez eksporterów ze Sri Lanki. Cynamon Cassia występuje zwykle dziko w górach południowych Chin. Wraz z rosnącym
zapotrzebowaniem na niedrogą odmianę cynamonu, chińscy rolnicy uprawiają teraz przyprawy
w prowincjach Guangxi i Guangdong.
Gdy te dwie odmiany wejdą na rynek, można je zidentyfikować na podstawie kształtu i 
wzoru piór. Pióra cynamonu cejlońskiego są wytwarzane z wysuszonej wewnętrznej kory łodyg,
które są zwijane w pióra o grubości mniejszej niż 0,08 mm. Ma pojedynczy spiralny skręt i
jest wypełniony pojedynczymi krótkimi kawałkami kory. Cynamon Cassia jest zwijany do środka, aby uzyskać zwoje o grubości 1,5 mm.
Po wysuszeniu tworzy podwójne loki i kawałek prostej kory.
Jego druga długa krawędź obraca się spiralnie w przeciwnym kierunku.
Cynamon cejloński jest uważany za najdelikatniejszy spośród głównych gatunków cynamonu. 
Jego smak jest bardziej stonowany, mniej gorzki i ma słodki finisz.
Ma słodki aromatyczny zapach. Natomiast cassia ma silny, pikantno-słodki smak i aromat.
Jego smak jest niezwykle gorzki w porównaniu do prawdziwego cynamonu. Po spożyciu wytwarza
palący posmak. Olejek eteryczny wytwarzany z kory cynamonu cejlońskiego zawiera jako główne składniki
aldehydtrans-cynamonowy, eugenol i linalol. Wszystkie te składniki stanowią 80% jego składu.
Suszona łodyga kory cassia zawiera jako składniki aldehyd cynamonowy, kwas cynamonowy,
olejek cynamonowy i kumarynę. (5) Prawdziwy cynamon zawiera bardzo niski poziom kumaryny.
Kumaryna to aromatyczny związek chemiczny, o którym wiadomo, że ma właściwości hepatotoksycznei
rakotwórcze. Jest to zaletą tej odmiany przypraw, ponieważ takie właściwości mogą powodować choroby u ludzi. Tau to substancja, która gromadzi się w mózgu. Może to prowadzić do choroby Alzheimera.
Zarówno cynamon cejloński, jak i cynamon cassia zawierają związki bioaktywne,
które blokują powstawanie tej substancji w mózgu. Jest to zaleta wspólna dla obu odmian.
Jednak konsumpcja cynamonu cassia może czasami skończyć się złą wiadomością.
Spożywanie dużych ilości odmiany uważane jest za niebezpieczne ze względu na wysoki
skład kumaryny. Miejscowe stosowanie kasji na skórę może również prowadzić do alergicznych
reakcji skórnych.
Cynamon Cejloński można uznać za zdrowszy wybór.
 
Cynamon kojarzy się z szarlotką, grzanym winem i świętami Bożego Narodzenia. Cynamon znajdzie 
zastosowanie jako 
dodatek do ciast i deserów. Ponadto zawiera antyoksydanty,
które neutralizują wolne rodniki,
odpowiadające za procesy starzenia. Cynamon Cejloński obniża poziom cholesterolu, łagodzi chrypę i kaszel
oraz wspomaga trawienie, ułatwiając zachowanie szczupłej sylwetki.
Jest to jedyna odmiana Cinnamomum Verum czyli cynamon prawdziwy, która rośnie w Sri Lance.
 

Kraj Pochodzenia :


SRI LANKA

PRODUKT WYPRODUKOWANO I ZAPAKOWANY SRI LANKA

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl