
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Herbaty Czarne
Otrzymywana jest w wyniku czterech procesów – więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia . Herbata czarna uprawiana jest między zwrotnikiem Raka i Koziorożca, głównie w południowej i południowo –wschodniej części Azji. Herbata swoje optimum osiąga na obszarach o średnich rocznych temperaturach od 10 do 30oC oraz o średnich opadach między na rok. Wysokość jej upraw najczęściej sięga do 2400m n.p.m . Sposób zbierania herbaty również ma wpływ na jej walory smakowe i zapachowe, najczęściej zbiera się ją ręcznie. Herbata ma też działanie lecznicze - odkaża organizm, zwalcza wolne rodniki, poprawia pracę układu trawiennego i obniża cholesterol. Herbata czarna ma bardzo dobre właściwości odkażające, jeżeli czymś się zatruliśmy albo mamy grypę żołądkową, to czarna mocna herbata będzie zbawienna .
